Hvordan føles veer og hvor ondt gør en ve?

Du har nok stillet dig selv det spørgsmål? Få svaret på hvordan du mindsker intensiteten af dine veer her:

Nogle kvinder beskriver veer føles som menstruationssmerter gange 1000, andre vil beskrive dem som en brændende og spændt fornemmelse i underlivet eller omkring lænden.  Men alle kvinder oplever intensiteten i fødslen lidt forskelligt. En kvinde kan sagtens opleve, hvis hun har født flere gange, at intensiteten i fødslerne var forskellig. Sandheden er… at udover den mekaniske åbning af din livmoderhals, som følge af veernes rytmiske sammentrækninger, har følgende 8 faktorer også betydning for, hvordan du oplever intensiteten af dine veer.

Det gør en forskel om du..

1.Ved hvad du skal gøre når der er ve

At være i fødsel kaldes på engelsk at være “in labour”. Oversat betyder det hårdt arbejde og det er et stykke arbejde at føde et barn. Du skal derfor vide, hvordan du vil arbejde MED dine veer. Det kan for eksempel være en kombination af fokus på dit åndedræt, bevægelse, afspænding og visualisering. Måske ville det også virke for dig, at finde et styrkende ord eller en sætning, du kan repetere for dig selv.

 

2. Har ro til at koncentrere dig når der er ve

En ve varer ca. 1 min, når du er i den aktive del af fødslen. Under veen skal du være uforstyrret , du har nemlig brug for ro til at samarbejde med dine veer. Det kan forstyrre dit vearbejde hvis..

  • -der er mennesker i føderummet der ikke ”nærer dig”. Det kan være de tager opmærksomheden eller ikke støtter dig på den måde du har brug for.
  • -du bliver talt til mens du har veer.
  • -hvis du skal bevæge dig fra et sted til et andet.
  • -hvis dig eller din partner er bekymret.
  • Det kan også være der dukker noget op under fødslen, du ikke have fået forholdt dig til i din graviditet. Så er det vigtigt at tale med din partner eller jordemoder undervejs. For eksempel fødte jeg med en kvinde som tidligere have haft angstanfald. Hun fortalte undervejs i fødslen, at hun følte der var et angstanfald på vej. Det var så godt hun sagde det. Vi talte derefter om, hvad hun mærkede og kvinden faldt efterfølgende til ro, og arbejdede sig fint gennem resten af fødslen.

 

3. Bevidst kan afspænde dine muskler og bevare din jordforbindelse

Hvis du spænder op i hele eller dele af din krop under veen bruger du en masse energi og kommer til at modarbejde dig selv. Veerne gør også mere ondt når du spænder. Prøv i stedet, så godt du kan, at insistere på at afspænde kroppens muskler. Dermed bruger du dine ressourcer bedre og din livmoder for plads til at arbejde. En stilling der hjælper dig med at bevare jordforbindelsen under fødslen er at stå med flade fødder i gulvet og let bøjede knæ. Derfra vugger du lidt fra fod til fod. Det virker måske nok simpelt, men jeg ser en del kvinder der står på tæer og det er et udtryk for at de bruger lidt for mange kræfter i deres ben under veen.

4. Føler dig tryg og oplever god støtte fra dine omgivelser

Når du føler dig tryg skaber kroppen endnu mere af fødehormonet Oxytocin som også er smertelindrende. Du vil derfor opleve at veerne er mindre smertefulde end hvis du for eksempel følte dig bange og angst.

5. Har tidligere erfaringer med smerte

Under fødslen skal du acceptere at du bliver udfordret. Det er derfor fødsler bliver sammenlignet med at løbe et maraton for det er en fysisk kraftpræstation at føde et barn. Ligesom en maratonløber vil du opleve smerte, træthed og lysten til at stoppe, men når du rammer målstregen og baby er kommet til verden, er det en pragtfuld forløsning, og hele turen værd.

 

6. Barnet er regelmæssigt indstillet

Du må hjertens gerne danse og bevæge dig i din graviditet. Når du bevæger dig bliver baby også bevæget. Dermed kan barnet bedre indstille sig til fødslen. Står barnet lidt uregelmæssigt, vil det tage længere tid for bebs at rotere ned igennem dit bækken. Du vil oftest godt kunne føde, men det tager længere tid, og chancen for at du får brug for medicinsk smerterlindring er større, fordi du bliver træt.

 

7.Hvordan du har det følelsesmæssigt i dit liv

Vi har alle perioder af livet, hvor der er følelsesmæssige processer i gang. Fødslen kan nogen gange være katalysator for at disse processer bliver tydeligere. Du vil være mere følsom under fødslen end du plejer. Det betyder ikke den store forskel hvis du er bevidst om hvad der rør sig i dig lige nu og har arbejdet med det. Tværtimod har det potentialet til at styrke dig endnu mere.

8. Få spist og drukket

Sørg for at dine biologiske behov er dækket. Så kan du klare meget mere. Måske har du ikke lyst til at spise meget under fødslen. Men en kiks, lidt frugt og saft er nem kost med energi når du skal føde.

Morfin i starten af fødslen eller en epidural vil naturligvis også påvirke din oplevelse af veerne.

Jeg er desuden overbevist om at nogle kvinder har mere sansning i livmoderhalsen end andre. Derfor er der enkelte kvinder, der ikke oplever det specielt smertefuldt at føde. Det forekommer. Tro det eller ej, så har jeg oplevet flere kvinder der faldt i søvn mellem deres presseveer. Men du skal nok ikke sætte næsen op efter, at dette også lige gælder for dig.

På ” It takes two – Sådan får i en fantastisk fødselsoplevelse – sammen. Vil du lære teknikker til at arbejde med dine veer og dig og din partner får redskaberne til hvordan i får en fantastisk fødselsoplevelse sammen. Læs om kurset her.