Er du nervøs for fødslen?

Er du nervøs for fødslen?

Det er der mange der er, så du er bestemt ikke alene.
Det kan selvfølgelig også være, du bare glæder dig til at skulle føde, også er det jo bare dejligt.

Bliv endelig ved med det.

Er du lidt eller meget nervøs, kan du heldigvis godt arbejde med den følelse. Følelsen er ikke stationær og den kan forandre sig. Her er nogen vigtige pointer, der kan hjælpe dig på vej, hvis du mærker nervøsitet omkring fødslen.

1. Tag ejerskab over din nervøsitet

Det første du kan gøre mod nervøsitet, er at tage ejerskab over, at det er dig, der skal føde. Find ud af, hvad præcist det er du er nervøs for, så det bliver lidt mere konkret.
Tal med en veninde der har født, en jordemoder eller den du synes det kunne være relevant med. Fødslen vil du huske resten af livet. Så opsøg viden og forbered dig.
Husk at google kan fortælle mange ting, men det er meget bedre, at tale med en, der rent faktisk ved noget om sagerne. En fejl kan godt være at tænke: ” Jeg vil bare gerne føde naturligt, så jeg behøver ikke at forberede mig”.
Har du ikke forberedt dig, kan fødslen godt blive alt for overvældende, fordi der er så mange ting på spil og det er så intenst.

2. Vil du skrive en ønskeliste?

Nogen kvinder skriver en ønskeliste eller en fødeplan. Den kan sætte en retningslinje for fødslen. Skriver du sådan en, er det naturligvis vigtigt at den eller dem, du skal have med til fødslen, har læst den sammen med dig. Det giver også mening at tale den igennem med en jordemoder inden fødslen.

En ønskeliste kan give en øget følelse af tryghed. At du ved, hvad du gerne vil og hvad du ikke ønsker undervejs. Den kan også være med til at tiltrække en jordemoder under fødslen, der resonerer med dine ønsker. Nogen kvinder er så nervøse for at skulle føde, at de går i en offentlig jordemoderkonsultation for kvinder med fødselsangst. Det er også en mulighed for dig, hvis du har det sådan.

3. Fødsler er uvisse
Det uvisse omkring selve fødselsforløbet kan også give lidt sved på panden, især hvis det er første gang. Uvished omkring, hvordan fødslen forløber kan du ikke gøre noget ved. Det er sådan det er. Men det er helt sikkert, at din krop er bygget til at føde. Den har skabt: æg, baby, moderkage, fostervand, bryster der vokser og hofter der måske er blevet bredere. Den er også, helt fra biologisk niveau, bygget til at baby skal fødes. Holder du dig igang, spiser sundt og dyrker motion måretttet graviditet og fødsel, hjælper det dig godt på vej.

4. Tiden er også en hjælp
En anden ting er, at du når et tidspunkt i graviditeten, hvor du i virkeligheden er ret parat til at ” Nu må baby altså gerne snart komme”. Maven er blevet tung og du trænger til at få baby ud. Det er sådan en indre parathed, der vokser frem efter 9 måneders graviditet. Du kan endda gå hen og blive ret så utålmodig og ønske at de der veer snart kommer.

5. Du er sejere end du tror
Du er sejere end du tror. Det er en god ting at huske på at fødslen ikke varer evigt. En fødsel er faktisk ganske få timer af dit liv, betydningsfulde timer – helt sikkert, men på et tidspunkt er fødslen overstået og du har fået din gevinst i armene.

6. Der er en pause efter hver ve
Når fødslen går igang kommer tingene lidt af sig selv. Det gør ikke ondt hele tiden. Der er pauser imellem veerne, hvor du kan tale med din partner.
Din jordemoder vil hjælpe dig undervejs også i forhold til anbefaling af smertelindring udfra, hvad du fortæller og hvordan du arbejder med veerne. For det er nemlig det en fødsel er. Et (kæmpe) stykke arbejde og selvfølgelig kan du godt det.
Du kan arbejde med veerne ved at bruge din krop godt og ved at fokusere på dit åndedræt, når der er ve. Derved bliver veerne dine venner. Du har brug for dem for at livmoderen kan åbne sig op.
Veerne er intense og det er dine veer. Det er din stærke krop der producerer dem, for at hjælpe dig med at føde og baby med at blive født. Så bevar et ja inden i og arbejd med veen, når den er der. Og så kan du bruge kneb i form af forskellige smertelindringsmetoder, der kan gøre det nemmere for dig.

KH

 

Ps: Er du interesseret i fødselsforberedelse enten online eller på hold, så klik på følgende links:

Online: It Takes Two – Få en fantastisk fødselsoplevelse sammen.

Hold: Fødselsforberedelse med motion og meditation på Familieskolen. Nørrebro i københavn.

Har du lyst til at prøve en rebozobehanding i graviditeten, kan du læse mere her: